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2008.5.6 코스타리카와 미국의 쇠고기협정 내용 <-- 이거 사실인가요?

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코스타리카와 미국의 쇠고기협정 내용 - 2008.5.6일

코스타리카 (Costa Rica)는 중남미 국가로, 인구 410만 명, 일인당 GNP 약 2,000$로 우리나라의 1/10 수준이다.
코스타리카는 미국과 최근, 올해 5월 6일 쇠고기 수입조건을 확정했다.
 
수출증명 프로그램 (VE)으로 이 내용은 미국 농무성의 홈페이지에 공개되어 있다. 
 
먼저 내용을 살펴보자.
앞부분은 코스타리카 수출에 필요한 일반 사항이 서술되어 있는 바 생략하고,
미국이 코스타리카에 쇠고기 수출을 위해서 반드시 갖추어야 할 증명요구 부분을 번역해본다. 
 
A. 증명요구사항 (Certification Requirements)


1. 소의 뼈 없는 살코기, 혀, 신장, 간과 심장; 수출신청을 위한 FSIS 양식 9060-6을 작성, 코스타리카 수출증명조건에 충족시켜야 한다. (중간 생략). 아래의 내용은 증명서 (letterhead certificate) 에 반드시 기록되어야 한다.

a. 뼈 없는 살코기, 혀, 신장, 간 또는 심장은 반드시 30개월 미만이어야 한다.
 
b. 반추동물 유래의 뼈와 고기로부터 만들어진 사료를 먹이지 않는 동물로부터 생산된 고기. 반추동물 유래의 동물 단백질 사료를 반추동물에 먹이는 것인 미국에서 금지되어 있다.
 
c. 뼈 없는 살코기, 혀, 신장, 간 또는 심장은 편도선을 포함하지 않는다. 고기, 혀, 신장, 간 또는 심장은 광우병 (BSE)과 관련된 다음의 어떤 특별위험물질 (SRM)도 포함하지 않는다; 두개골, 뇌, 눈, 편도선, 삼차신경절, 등뼈, 척수, 배후신경절, 그리고 내장 (십이지장에서 직장까지)
 
d. 고기, 혀, 신장, 간 또는 심장은 '미국 국립 잔류 프로그램 샘플링 계획 (USA National Residue Programs sampling plans)' 에 의한 화학시험에 통과되어야 한다.
 
e. 제품 (고기, 혀, 신장, 간 또는 심장)은 사람의 소비에 적합하도록 검사되고, 통과되어야 한다.
 
f. 제품 (고기, 혀, 신장, 간 또는 심장)은 살모넬라와 대장균 검사를 포함한 강제적 규정인 HACCP 기준에 의해 생산해야 하고 이를 완벽히 준수해야 한다. (이하 생략)



위 내용을 요약해 보자.
미국에서 코스타리카에 쇠고기를 수출하기 위해서는 미국정부가 보증하는 수출증명 규정을 충족시켜야 하는바,
수출대상품목은 30개월 미만의 뼈 없는 살코기, 혀, 신장, 간 또는 심장만으로 제한했다.
그리고 위험물질에 내장 전체를 포함시켜서 코스타리카에 수출되는 것을 원천 금지시켰다.
 
또한, 미국의 수출업자들이 샘플링 화학실험을 하게끔 규정하였다.
이뿐 아니라 HACCP 즉, 식품위해요소 중점관리기준을 적용시켜 살모넬라와 대장균의 검사까지 하게끔 했다.
모두 미국 부담이다.
 
코스타리카는 중남미의 소국이다.
국력을 단순 비교할 수 없지만 인구와 일인당 GNP를 기준으로 한다면 우리나라의 1/10 수준이다.
그런데 코스타리카는 내장의 처음부터 끝까지 모두를 위험물질에 포함시켰고
또한 이명박 정부가 얻어오지 못한 수출증명 EV 조건도 확보했다.
 
미국과 코스타리카가 체결한 날짜도 먼 과거가 아니다.
불과 한 달하고 보름 전이다.
이명박 정부와 미국이 새로운 협정문에 서명한 직후다.
 
지난 4월 18일,
대한민국의 이명박 정부가,
30개월 이상은 물론 검역주권이 상실된 사상 최악의 엉터리 협정문에 서명을 한 직후에,
미국은 중남미의 소국인 코스타리카와 우리보다 훨씬 엄격하게 쇠고기 수출조건을 맺은 것이다.
 
 
 

 
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▲ 21일 오후 세종로 정부중앙청사 별관 브리핑실에서  
김종훈 통상교섭본부장(왼쪽)과 정운천 농림수산식품부 장관이 한미 쇠고기 추가협상 결과와 후속 대책에 대해 발표했다.
 
그 후, 5월 초부터 대한민국의 온 국민은 광우병 위험으로부터의 생존권과 주권회복을 위해 촛불시위에 자발적으로 참여했고
수십만의 비폭력 평화시위를 이어가면서 미국은 물론 전 세계의 주목을 받고 있다.
 
그럼에도 불구하고 이명박 정부는 여전히 꼼수와 무능력의 표본을 보이며
추가협상이라고 얻어온 것은 실효성 없고 빈 껍데기의 품질표준관리 (QSA) 뿐이다.
그리고 관보게시를 강행하겠다고 한다.
 
긴말 하지 않지 않겠다.
이명박 정부가 5천 년 역사를 이어온 대한민국의 정부이라면, 최소한 중남미의 소국, 코스타리카의 수준이라도 맞춰라.
그럴 자신이 없으면 당장 내려와라.  






 
 

1049609.gif   Export Requirements for Costa Rica 



   
Eligible/Ineligible Products


  1. Eligible Products

    1. Fresh/frozen boneless beef including further processed products, and beef tongues, kidneys, livers, and hearts from cattle less than 30 months of age produced under an approved AMS Export Verification (EV) program. Veal is not subject to an approved EV program; however, an EV program is necessary if the facility also handles non-conforming product in which case the EV program is required to ensure control of the non-conforming product. Information about the EV program for Costa Rica and a list of EV approved establishments can be obtained from AMS' Web site.

      If FSIS inspection personnel become aware of concerns that an AMS approved EV establishment is not properly executing its EV program, export certification should not be issued for the product in question and AMS should be notified at *** 개인정보보호를 위한 이메일주소 노출방지 ***. Inspection personnel should include their immediate supervisor on messages to AMS. The following information should be included in the message:

      • Establishment name, address, an establishment number.
      • Product type, product code, and quantity of product.
      • Date of production, lot number, and shift.
      • Date and nature of observation.
      • Name of country product is intended for export.
      • Export certificate number (if applicable).
      • Any other information to verify claim.
      • Name of inspection official.

    2. Fresh/frozen boneless pork, pork chops, ribs, bone-in ham, livers, skin, and fat.
    3. Fresh/frozen poultry and poultry meat products.
    4. Fully cooked poultry meat products.
    5. Fully cooked pork meat products.


Documentation Requirements
A. Certification Requirements
1. For fresh/frozen boneless beef and beef tongues, kidneys, livers and hearts. In completing the FSIS Form 9060-6, Application for Export, the following statement must be included: "The product meets EV requirements for Costa Rica." Obtain FSIS Form 9060-5, Meat and Poultry Export Certificate of Wholesomeness. The following statements must be provided on a  letterhead certificate:


  1. The boneless beef, tongues, kidneys, livers, or hearts must come from animals less than 30 months of age.
  2. The meat was derived from animals that were not fed meat and bone meal of ruminant origin. Feeding ruminants with animal proteins of ruminant origin (meat and bone meal) is prohibited in the United States.
  3. The meat was processed as boneless beef, tongues, kidneys, livers or hearts and does not include tonsils.
  4. The meat, tongues, kidneys, livers or hearts contain no specified risk material related to bovine spongiform encephalopathy (BSE), including skull, brain, eyes, tonsils, trigeminal ganglia, vertebral column excluding the tail and the transverse processes of the thoracic and lumbar vertebrae, spinal cord, dorsal root ganglia or intestines (from duodenum to the rectum).
  5. The meat, tongues, kidneys, livers or hearts were subject to testing for chemical residues in accordance with the USA National Residue Programs sampling plans.
  6. The product (beef, tongues, kidneys, livers or hearts) was inspected and passed and found fit for human consumption.
  7. The product (beef, tongues, kidneys, livers or hearts) was produced under mandatory HACCP regulations that require testing for salmonella and Escherichia coli and was found to be in full compliance.

2. Fresh/frozen boneless pork, pork chops, ribs, bone-in ham, livers, skin and fat - obtain FSIS Form 9060-5, with the following certification statements additionally provided on a letterhead certificate:



  1. The United States is free of classical swine fever and vaccination against the disease is prohibited.

  2. The pork and pork products were derived from animals that were subject to testing for chemical residues in accordance with the USA National Residue Program sampling plans.

  3. The pork and pork products were inspected and passed and found to be wholesome and fit for human consumption.
  4. The pork and pork products were produced under mandatory HACCP regulations that require testing for Salmonella and Escherichia coli and were found to be in full compliance.

3. resh/frozen poultry ?obtain FSIS Form 90605,with the following certification statements additionally provided on a letterhead certificate:



  1. The product was derived from birds originating from a zone free of exotic Newcastle disease and highly pathogenic notifiable avian influenza (HPNAI) for at least 21 days prior to slaughter, and from birds subjected to ante-mortem and post-mortem inspections for NAI with favorable results.
  2. The birds are the progeny of flocks participating in the National Poultry Improvement Plan which are routinely monitored and free from Salmonella pathogenic to poultry.
  3. The slaughter plant or establishment where the birds were processed was under official inspection and is authorized to export poultry meat.
  4. The product was inspected and passed and found fit for human consumption.
  5. The poultry meat was produced under mandatory HACCP regulations that require testing for Salmonella and Escherichia coli and was found to be in compliance.
  6. The poultry meat was produced in accordance with the U.S. National Residue Program.


In addition, the following condition must be met:


  1. Any frozen product arriving in Costa Rica more than two months from its packing date will be refused entry.
  2. Spanish language product labels must include lot number, packaging date, and the official number of the producing establishment.
  3. Product must be packed and maintained at -18 degrees Celsius for the duration of the shipment to Costa Rica.

 
4. Fully cooked poultry meat products - obtain FSIS Form 9060-5, and include the following certification statement in the "Remarks" section:

5. Fully cooked pork meat products - obtain FSIS Form 9060-5, and include the following certification statement in the "Remarks" section:
"The fully cooked processed pork product was produced in accordance with USDA regulatory requirements."

 

Other Requirements

  1. Frozen boneless beef, tongues, kidneys, livers, or hearts arriving in Costa Rica more than six (6) months after their packing date will be refused entry. Fresh boneless beef shipments arriving in Costa Rica more than nine (9) days after their packing date will be refused entry.
  2. The beef product should be labeled in Spanish and the labels must include lot number, packaging date and the official number of the producing establishment.
  3. Frozen beef product must be packed and maintained at -18 degrees Centigrade during storage and inside shipping containers while in-transit to Costa Rica. Fresh beef products should be kept at 0 degrees Centigrade or below.
  4. For beef and pork products destined for the retail market, product labeling must be in compliance with Ministry of Health and Ministry of Commerce and Economy regulations. Exporters are advised to work closely with Costa Rican importers to assure labeling meets these requirements.
  5. Frozen pork and pork products arriving in Costa Rica more than six (6) months after their packing date will be refused entry. Fresh pork and pork products arriving in Costa Rica more than nine (9) days after their packing date will be refused entry.
  6. The pork product should be labeled in Spanish and the labels must include lot number, packaging date, and the official number of the producing establishment.
  7. Frozen pork product must be packed and maintained at -18°C during storage and inside shipping containers while in-transit to Costa Rica. Fresh pork products should be kept at 0°C or below.
  8. All export certificates accompanying product must be signed by an FSIS veterinarian in blue ink.


Plants Eligible to Export

  1. All Federally inspected establishments are eligible to export to Costa Rica.*
    CR-16 (May 6, 2008)

 


원문 :  


 






 

1049609.gif   각 홈페이지 링크



 
미국 농무성

미국육류수출협회 미국본사



캐나다 농업협회(AIC;The Agricultural Institute of Canada)

캐나다 Saskatchewan Wheat Pool

 

세계농업자문기구

세계무역기구(WTO)


일본 농림수산성 축산국 (한국어번역 가능)

일본 축산정보 네트워크

일본 농산어촌문화협회 (한국어번역 가능)

일본 농업정보이용연구회 (한국어번역 가능)

일본 농축산업진흥사업단 (한국어번역 가능)

일본 낙농헬퍼 전국협회 (한국어번역 가능)







 
전체글 출처:  http://blog.naver.com/sofour/40052462501

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댓글 8개

네 사실입니다. 더한것도 있습니다.
조작이라고 할 수도 있으니.. 원문들을 찾아서 보시면 다 나옵니다.
미국과 해당국 자료들 뒤지면 다 나옵니다.
하긴.. 정부처럼 독해가 딸리는 어ㅤㄹㅞㄴ지 정부와 이명박은 해석도 안되겠지만...
바보 맞아요..
사실 그들은 최악의 경우 20령 짜리까지 고려하고 준비했는데..
우리가 정작 30령 이상에 SRM 제약 요소도 느슨하게 잡았으니..
그들이 우리와의 거래를 환타스틱이라 하지 않았소.. 웃긴 일이고 슬픈 일이오..

사실.. 현재 어느 나라보다 우리가 최악이오..
우리가.. 코스타리카완 다른 식문화를 가지고 있기에 그렇다고 할 수도 있지만..
내장 같은거 말이오.. 그리고 사골 우려 먹는 것 등등..
근데.. 그걸 고려하고서라도.. 너무 굴욕적인거오..
그리고.. 매번 과학적 궁시렁거리는데..
아직.. 위험하다라고 밝혀진건 거의 없다지만.. 안전하다고도 밝혀진건 거의 없고..
변이종이 나올 가능성도 무궁무진하오.. 때문에..!!!
지금 당장이 문제가 아니라가 아니라 지금 당장이 문제인거오.. ㅜ_ㅜ
짜증나오.. 정말 짜증나오..

그걸 버리고 FTA 하는게 목적인데..
그거 해봐야.. 바보가 아닌 이상.. 대다수 국민에겐 별 이득 없다는거 아오..
대개 실적.. 지표상 수치를 끌어올릴 가능성은 있지만..
그것도 확신할 순 없소...
게다가.. 미국은 정권이 교체될 시기고.. 대통령이 바뀌는 시기기에..
더더욱 그렇죠..

아..
정말.. 모냥 빠지고..
실리 빠지고..
완전 대박 개판 계약이오..

홈페이지 계약건으로 치면..
네이버 같은 싸이트를.. 50만원에 만들어주고..
10년 무상 지원 서비스를 약속한게요..
그리고.. 제작자 잘못이 아닌.. 의뢰자의 잘못임에도 불구하고.. 무조건적으로 응대해줘야하오..
이건... 21세기의 노예 문서요..
우리나라 정부는 자기들의 이익을 위해 국민의 희생을 요구하고 있지요.....
희생`ㅡ` 다주그라고~* 쿄쿄쿄쿄쿄 -_- 이게 웃을일이 아니지.
명박이는 "쇠고기 사봤자 국민들이 나뿐거 아니까 안먹겠지.
일단 산다고 하고 한미FTA를 잘해서 가시적 성과를 갖자!" 요 심보인듯 합니다.
2MB는 늘상...... 시장성논리에 모든걸 맡기려 합니다.
무슨 자유주의를............... 그럼 국가나 정부가 왜필요한건지-_-
© SIRSOFT
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